Menu menu close
Ons bureau

Onderzoek en advies

Zunderdorp Beleidsadvies & Management voert regelmatig onderzoek uit in opdracht van gemeenten, de rijksoverheid, instellingen en brancheorganisaties. Onze medewerkers hebben allen een achtergrond in de sociale wetenschappen en hebben ruime kennis van en ervaring met het toepassen van sociaalwetenschappelijke onderzoeksvaardigheden.

Ons bureau onderscheidt zich daarbij van andere bureaus door de kunst om onderzoeksresultaten te vertalen naar praktisch toepasbaar advies. Opdrachtgevers willen met de uitkomsten van het onderzoek de volgende stap kunnen zetten. Met onze unieke ervaring in de coördinatie van verschillende netwerken weten we uitkomsten van onderzoek zo te formuleren dat de opdrachtgevers opnieuw koers kunnen kiezen en vervolgacties voor zich spreken.

Eén van onze expertises is het toepassen van de eindgebruikersaanpak volgens de principes van Design Thinking. Lees hieronder meer over deze aanpak:

Eindgebruikersaanpak

‘De burger centraal’, ‘het kind centraal’, ‘burgerparticipatie’, we horen het overal, maar hoe doe je dat? In onze adviespraktijk helpen wij hier regelmatig bij, door de principes van Design Thinking toe te passen.

Bij deze aanpak krijgen de eindgebruikers een stem en gezicht. Hun beleving en behoeften zijn het vertrekpunt en de eindgebruiker blijft het hele proces betrokken. Dit levert tastbare, gedragen en bruikbare resultaten voor de eindgebruiker op en een andere manier van denken en werken voor de betrokken (beleids)medewerkers.

De kern van de aanpak

De aanpak is uitgedacht door de Stanford University en gaat in de kern om de volgende onderdelen: 1) verdiepen in de belevingswereld van de eindgebruiker, 2) de vraag scherp krijgen, 3) nieuwe oplossingen bedenken, 4) prototypes maken en 5) de nieuwe concepten/ontwerpen testen bij de eindgebruiker.

De aanpak gaat niet om het ophalen van wensen, het organiseren van een inspraakavond of het uitzetten van een enquête. Het gaat om een andere manier van werken, waarin je naar de eindgebruiker toe gaat, je werkelijk verdiept in zijn/haar leven, nieuwsgierig bent, vragen stelt en observeert.

Dit levert een rijkdom aan informatie en ideeën op. Met ontwerpers en stakeholders diep je deze verder uit en kom je tot nieuwe concepten en oplossingen, die je samen met de eindgebruiker finetunet tot het gewenste resultaat.

Design Thinking verbindt

De kracht van Design Thinking is het enorme verbindende vermogen van de eindgebruiker. Immers, samenwerkende partijen kunnen verschillende belangen hebben, maar delen altijd hetzelfde doel: de eindgebruiker zo goed mogelijk helpen.

Je gezamenlijk verdiepen in de belevingswereld van de eindgebruiker en creatieve nieuwe oplossingen bedenken met ontwerpers zorgt voor een positieve impuls in de samenwerking. Een eindgebruikersaanpak kan daarmee richting geven aan een nieuwe samenwerking of alliantie.

Samenwerking met designers

Een andere uniek element aan Design Thinking is de betrokkenheid van designers. Wij werken in onze Design Thinking trajecten altijd samen met professionele designers.

Eén van de designers met wie we veel samenwerken is Alissa Rees. Alissa heeft een groot aantal awards op haar naam staan en is onder andere bekend van de IV-Walk. Dit draagbare infuus geeft patiënten de vrijheid om te bewegen en naar buiten te gaan - een grote versneller in het herstelproces van de patiënten.

Snel resultaat? Design Thinking volgens de stappen van Stanford University is een intensieve methode. Daar is niet altijd tijd voor en het is niet altijd nodig. Daarom bieden wij ook korte Design-sessies aan. Bijvoorbeeld van één of twee dagdelen.

Korte Design-sessies zijn bij uitstek geschikt om kennis te maken met de methode en tot nieuwe oplossingen te komen voor vraagstukken. Er zijn verschillende typen sessies mogelijk.

Meer weten?

Benieuwd wat Design Thinking kan betekenen voor jouw gemeente of organisatie? Neem dan contact met ons op via bureau@zunderdorp.nl.